Axonz Banner
Meny
Hjem
ÆTV (23/0)
Innenriks (2,932/0)
- Lokal (567/0)
- Nordnorge (170/0)
- Utenriks (771/0)
Politikk (1,541/0)
Mat, helse og miljø (851/0)
Sport og spill (599/0)
Ytringsfrihet (324/0)
Leserbrev (539/0)
Pressemeldinger (1,470/0)
Bare moro (18/0)
Video (38/0)
AgderAvisens nett-tv (3/0)
Kontakt AgderAvisen (1/0)
Livssyn (228/0)
Bare NRK her !
Ætv Nett-tv
radioae on livestream.com. Broadcast Live Free
Tilfeldig Bilde


Kikk i albumet
Redaktøren anbefaler
Nr.1 Nr.2 Nr.3 Nr.4 nr.5
Brukerfunksjoner
:

:

Er du ikke bruker ennå? Registrer deg som en Ny bruker
Mistet ditt passord?
Siste nytt

ARTIKLER

ingen nye artikler

KOMMENTARER siste 2 dager

ingen nye kommentarer

Sporing siste 2 dager

Ingen kommentar på sporing enda

LINKER siste 2 uker

Ingen nye Linker

No new media items
Begivenheter
Det er ingen nye begivenheter for øyeblikket
tirsdag,01 desember 2015

Ny innkjøpsordning for tegneserier

   
onsdag,25 januar 2012
Skrevet av: Gabriel

seriehefter_jul.jpgKulturrådet har opprettet en ny innkjøpsordning for norske tegneserier fra 2012. Det vil bli kjøpt inn inntil 15 tegneseriebøker i året, som blir sendt ut til alle landets folkebibliotek.

Den nye innkjøpsordningen kom formelt på plass da Kulturrådet vedtok fordelingsbudsjettet for 2012 på rådsmøte i dag, 24. januar. Innkjøpsordningen er på 2 millioner kroner og vil omfatte utgivelser for alle aldersgrupper. Ordningen skal blant annet sørge for å spre norske kvalitetstegneserier til flere lesere via folkebibliotekene, og har også som mål å gi serieutgivere og serieskapere rammebetingelser mer i tråd med det annen skjønnlitteratur har.

- Kulturrådet håper at den nye innkjøpsordningen kan bidra til å løfte frem tegneserier som selvstendig kunstform og stimulere til videre vekst i det norske tegneseriemiljøet, sier Line Fallan Sørensen, som er rådgiver i Kulturrådet og ansvarlig for den nye innkjøpsordningen.

 

- Aldri gitt ut så mange tegneserier

Kulturrådet har hatt en prosjektstøtteordning for tegneserier siden 1990, og denne var opprinnelig tenkt som en innkjøpsordning. Siden det raskt viste seg at det ikke fantes tilstrekkelig med norske kvalitetsutgivelser som kunne kjøpes inn den gangen, ble den omgjort til en prosjektstøtteordning i stedet.

- Støtteordningen har gitt et økonomisk grunnlag for norske tegneserieutgivelser i et omfang som ellers ikke hadde vært mulig i et lite språkmarked som Norge. Det har aldri blitt gitt ut så mye og så bredt av norske tegneserier som det det gjør nå, både på stripefronten og innenfor de lengre formatene. De siste årene har vi også sett en utvikling hvor feltets kunstneriske ambisjoner har økt, og det har kommet en rekke utgivelser som viser at tegneserier kan være et sofistikert kunstmedium. Kulturrådet ønsker med en egen innkjøpsordning å gi et bredt publikum tilgang til også denne delen av litteraturen, sier Fallan Sørensen.

 

Har kjøpt inn tidligere

De 15 siste årene har Kulturrådet, på tross av at det ikke finnes noen innkjøpsordning, kjøpt inn flere tegneseriealbum under innkjøpsordningene for både barn og unge og voksne. Det har siden 2002 ligget en fast kvote på tre tegneseriealbum under innkjøpsordningen for barn og unge, men det skulle altså gå ti år før en egen innkjøpsordning for sjangeren kom på plass.

Innkjøpsordningen vil være en selektiv ordning, det vil si at det er en økonomisk begrensning på hvor mange titler som kan kjøpes inn. Hvilke album som vil bli kjøpt inn, blir avgjort av Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier, som også vurderer søknader om prosjektstøtte. På møte i Kulturrådet 24. januar vil det også bli oppnevnt et nytt tegneserieutvalg for perioden 2012-2013.

 

Norsk seriekunst del av samtidslitteraturen 

De siste årene har norske serieskapere som Jason, Bendik Kaltenborn, Steffen Kverneland/Lars Fiske, Frode Øverli og Lise Myhre bidratt til å øke oppmerksomheten rundt tegneserier. Stadig flere leser norske serier, både nasjonalt og internasjonalt.

- Tegneseriene, særlig de som er for voksne, har utviklet seg til å bli en viktig del av norsk samtidslitteratur som bør være tilgjengelig og formidles på bibliotekene. Serienes samspill mellom ord og bilde bidrar i tillegg til at sjangeren passer godt for mange lesergrupper, og det er vesentlig at utgiverne gis anledning til å få presentert kvalitetstegneserier for et bredere publikum via en innkjøpsordning, påpeker Fallan Sørensen. 

 

Vil samarbeide om retningslinjer

Kulturrådet kommer nå til å gå i dialog med utgivere og Grafill for å få innspill til nye retningslinjer for ordningen.

Innkjøpsordningen vil bare gjelde album/tegneseriebøker, mens stripeserier og tegneserieblader vil fortsatt bli ivaretatt av Kulturrådets andre støtteordninger på tegneseriefeltet.

Fallan Sørensen regner med at Kulturrådet innen kort tid får på plass retningslinjene for ordningen og antar at den første søknadsfristen vil bli 1. mars 2012.

 

 

 

Sporing

Sporings URL for dette innlegget: http://agderavisen.com/trackback.php?id=20120125094709728

Her er hva andre sier om 'Ny innkjøpsordning for tegneserier ':

Ny innkjøpsordning for tegneserier - AgderAvisen.com | Tegneserier | Scoop.it
Sporing på tirsdag,07 februar 2012

Ny innkjøpsordning for tegneserier | 0 kommentarer | Opprett Ny Konto
De følgende kommentarer eies av den som skrev dem. Dette nettstedet er ikke ansvarlig for innholdet.