Axonz Banner
Meny
Hjem
ÆTV (23/0)
Innenriks (2,932/0)
- Lokal (567/0)
- Nordnorge (170/0)
- Utenriks (771/0)
Politikk (1,541/0)
Mat, helse og miljø (851/0)
Sport og spill (599/0)
Ytringsfrihet (324/0)
Leserbrev (539/0)
Pressemeldinger (1,470/0)
Bare moro (18/0)
Video (38/0)
AgderAvisens nett-tv (3/0)
Kontakt AgderAvisen (1/0)
Livssyn (228/0)
ÆTV Nett-tv
radioae on livestream.com. Broadcast Live Free
Bare NRK her !
Tilfeldig Bilde


Kikk i albumet
Redaktøren anbefaler
Nr.1 Nr.2 Nr.3 Nr.4 nr.5
Brukerfunksjoner
:

:

Er du ikke bruker ennå? Registrer deg som en Ny bruker
Mistet ditt passord?
Siste nytt

ARTIKLER

ingen nye artikler

KOMMENTARER siste 2 dager

ingen nye kommentarer

Sporing siste 2 dager

Ingen kommentar på sporing enda

LINKER siste 2 uker

Ingen nye Linker

No new media items
Begivenheter
Det er ingen nye begivenheter for øyeblikket
søndag,29 november 2015

Oftest streik i helsesektoren

   
torsdag,29 september 2011
Skrevet av: Gabriel

Helsesektoren er den sektoren som oftest blir rammet av arbeidskamp, og Arbeidsgiverforeningen Spekter har derfor bedt Forskningsstiftelsen Fafo se på bruken av streik i norske sykehus. Rapporten viser at mange av streikene i helsesektoren har vært politiske markeringer eller hatt som mål å lufte ut intern misnøye. - En streik i helsesektoren rammer syke mennesker, og må derfor ikke brukes i politisk kamp eller for å lufte ut intern misnøye i fagbevegelsen, sier Lars Haukaas, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

I følge Fafo-rapporten ”Streik ved norske sykehus” er svært mange streiker i helsesektoren politiske markeringer eller har som mål å lufte ut intern misnøye. I alt viser Fafo-rapporten at dette gjelder minst 9 streiker av de 14 streikene etter 1982 som Fafo har klassifisert.

- Fafo-rapporten viser at mange av streikene i helsesektoren har vært politiske markeringer eller hatt som mål å få ut misnøye. Den tradisjonelle arbeidskampen må ikke få utvikle seg til å kunne bli rene politiske demonstrasjonsaksjoner. Dette vil undergrave legitimiteten til den egentlige arbeidskampen. sier Lars Haukaas.

Alle streiker i sykehusene rammer pasientene på en eller annen måte.

- Streik skal kunne brukes også i helsesektoren, men hensynet til pasientenes sikkerhet må alltid ivaretas. Vi ønsker derfor å få en debatt rundt prinsippene for bruk av streik i sykehusene, slik at de som velger å bruke streik blir bevisst hvilket ansvar de må ta, sier Lars Haukaas

Streik ved norske sykehus forutsetter at sykehuset søker om at en del av de ansatte får dispensasjon fra streiken for at pasientenes liv og helse ikke skal settes i fare. Måten slike dispensasjoner blir brukt på og hvordan de blir gitt, er nesten alltid et stridstema under streiken.

- Ansvaret for forsvarlig drift og pasientsikkerhet ligger ene og alene hos sykehusledelsen og den ansvarlige lege, også når ansatte ved sykehusene streiker. Dette kan ikke overprøves av en streikekomité, Helsetilsynet eller andre utenfor sykehuset. Derfor må vi ha avtalt spillreglene på forhånd og være lojale i forhold til dem på begge sider av bordet. Spekter kommer til å ta nettopp disse tingene opp med organisasjonene i høst, avslutter Lars Haukaas.


 

Bakgrunn og fakta:

Bruk av streik i helsesektoren er et sterkt og viktig virkemiddel som gjennom årene har vært i kontinuerlig endring. For bedre å forstå utviklingen og for å få en faglig og objektiv gjennomgang av bruken av streik ved norske sykehus har Spekter engasjert Åsmund Arup Seip og Torgeir Aarvaag Stokke i Fafo til å foreta en faglig og metodisk analyse av aspekter ved bruk av streik i sykehussektoren. Dette prosjektet har ledet til rapporten ”Streik ved norske sykehus” og er en videreføring av en tidligere Fafo-rapport fra 2002 som blant annet omhandlet arbeidskamp i helsevesenet.

Prosjektet har analysert i alt 30 streiker eller planer om streik ved norske sykehus fra den første streiken i 1965 til den foreløpig siste i 2010.

Fafo-rapporten viser at svært mange streiker i helsesektoren har vært politiske markeringer eller der målet er å lufte ut intern misnøye. I alt viser Fafo at dette gjelder 9 streiker. Det har vært tre streiker som har hatt som entydig mål å lufte ut misnøye, fem streiker der dette har vært minst ett av formålene, samt en streik som hadde entydig politiske mål. I tillegg til disse 9 streikene har det vært to streiker der forskerne ikke finner noe klart formål med streiken.
 

 

Sporing

Sporings URL for dette innlegget: http://agderavisen.com/trackback.php?id=20110927102608455

Ingen kommentarer for denne sporingen.
Oftest streik i helsesektoren | 0 kommentarer | Opprett Ny Konto
De følgende kommentarer eies av den som skrev dem. Dette nettstedet er ikke ansvarlig for innholdet.